29 Şubat 2012 Çarşamba

Oscar'ın Ardından: Kazananlar, Enler, İlginç Bilgiler ve Basın Odası


Bir Oscar Ödül Töreni daha sona erdi. Bu sene 84. kez düzenlenen tören ile Oscar Heykelcikleri yine sahiplerini buldu. Bu senenin kazananları, şimdiye kadar yaşanmış ilginçlikler, enler ve basın odasına dair bilgileri derledik.

25 Şubat 2012 Cumartesi

Fetih 1453 : İstanbul İstanbul Olalı Böyle Kuşatma Görmedi


İstanbul deyince birçok insan için farklı anlamlar ortaya çıkar. İstanbul bir tutkudur birçoğumuz için. Dünyanın dört bir yanından insanlar için, tarih içerisinde birçok medeniyet için özel bir yeri vardır bu toprakların. Öyle ki böyle bir şehrin tarih içerisinde birçok medeniyete merkez olması da tesadüf değildir. Bu şehir için söylenen sözler, atfedilen isimler saymakla bitmez. Bu şehir uğrunda ne canlar verilmiştir bu da bilinemez. Ama bir gerçek vardır ki İstanbul'un Fethi 1453 Dünya Tarihini değiştirmiş bir hadisedir. Her isteyenin alabileceği bir yer olmamakla birlikte, fethedenin Hz. Muhammed'in hadisinde sözünü ettiği şerefe nail olabileceği bir şehir.

24 Şubat 2012 Cuma

Celda 211 - Hücre 211 : Hayat Dediğin İnce Bir Çizgi



Hangi birimiz biliriz hayatımızda neler olacağını. İnsanı nereye sürekleyeceği belli mi olur hayatın. Bir bakmışsın ki kendini bir girdabın içinde bulmuşsun ya da bir hücrede. Nam-ı diğer 211'de. Hayat böyledir işte sınar insanı kimi zaman varlıkla kimi zaman yoklukla kimi zamanda zorlukla. Olmadığınız biri gibi davranmak ne kadar kolaydır? Yalanlar üzerine kurulu oyun ne kadar inandırıcı olur? Veya inandırıcı olmak adına sınırları ne kadar zorlarsınız? Olaylar karşısında soğukkanlı bir şekilde ne kadar dayanaklı kalabilirsiniz? En çok da yalan üstüne kurulu bir senaryo içinde o büründüğünüz kişilik sizi nasıl alıkoyar. Akla kara arasındaki geçiş bir anlık meseledir aslına bakarsanız. Ufak bir kıvılcım nelere mal olur. Neden aramak manasızdır bazen olacağı vardır olur ama bundan kurtulmaktadır asıl mesele. İşte kurtulacam derken de köprünün altında çok sular akar geçer. Bir anda beklemediğiniz safta bulursunuz kendinizi. Celda 211 bunun hikayesini bizlere sunuyor.

21 Şubat 2012 Salı

Türkiye'nin Marka Değerlerinin Posterlere Yansıması


Türkiye yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış topraklar üzerine kurulu bir ülke. Bu ülkenin zenginlikleri o kadar fazla ki inanılmaz bir tarih yatıyor bu topraklarda. Ancak bu değerler turizm açısından ne kadar başarılı bir şekilde aktarılabiliyor bu tartışmalı bir konu. Her ne kadar gelen turist sayısı ve ülkenin tanıtımı oldukça iyi olsa da dünyada turist çeken şehirlere bakarak ve onlardan kat ve kat daha fazla tarihi değerlere sahip olduğumuzu da düşünürsek ülkemizin daha fazla tanıtımını yapmalı ve değerini katlamalıyız. Sırf bu sektörden ne kadar çok ekmek yiyen insan olduğunu düşünürsek daha bilinçli davranmalı elimizden gelen neyse az da olsa bir şeyler yapmalıyız. işte bu noktada Iconisus Reklam Ajansının üstlendiği bir projeyi ve çalışmalarını tanıtmaya değer buldum.

Move Learn Eat - Gez Öğren Ye : 1 Dakikada 11 Ülke


3 adam, 44 gün, 11 ülke, 18 uçuş, 38000 mil, 2 kamera ve 1 terabayt uzunlukta çekimler gezmek, öğrenmek ve yemek konsepti üzerine planlanmış ortalama birer dakikalık birbirinden güzel kısa film ile karşı karşıyayız. Rick Mereki, Tim White ve Andrew Lees'in yaptığı bu 3 kısa film bizlere görsel şölen sunmakla kalmıyor, ayrıca insana bunları yapma isteği veriyor. Çekimlerin güzelliğinin yanında filmlerin bu yönü insanı etkiliyor.

20 Şubat 2012 Pazartesi

Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak : Hayallerin Peşinde

Yapacaklarınız hayallerinizle sınırlıdır. Hayalleriniz ne kadar büyük olursa o kadar ona yaklaşma şansınız hatta onu yakalama şansınız vardır. Nitekim Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak hem film olarak hem onun oluşumunun hikayesi de buna en güzel örneklerden biri. Yönetmenimiz Ahmet Uluçay çok farklı hayat hikayesi ile yaptığı tercihler ile ve idealleri ile böyle güzel hayalin ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu filmin öyküsü Ahmet Uluçay'dan geliyor. Kendisi malesef belkide Türk sinema tarihi açısından büyük bir çığır açabilirdi ancak vefat etti. Öyle ki bu filmi ile bile çok büyük katkıları olmuştur. Tabi ki bu filmlere biz ne kadar sahip çıkarsak o kadar iyi diye düşünüyorum. Ahmet Uluçay Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Tepecik köyünde dünyaya gelmiş ve yönetmenliğe başlamasına rağmen ömür boyu burada ikamet etmiş biridir. Yani onun sevdası üne şana şöhrete değil sinemaya olmuş. Filmi izledikten sonra anlayacaksınız ki ancak böyle bir sevda ile çekilebilir böyle bir film.

17 Şubat 2012 Cuma

En Güzel Ağaç Ev Örnekleri #1


Giderek beton bloklar arasına sıkışmış hayatlarımızın doğal ortamlara olan ihtiyacı da giderek artmaya devam ediyor. Tabi ki bu duruma engel olmak hiç kolay değil dünyada artan nüfus ve küreselleşmenin getirdiği müthiş iletişim ağı bağımlısı olunacak birçok materyal hayatımıza her geçen gün girmeye devam ediyor. Şehir yaşamında vazgeçilmesi de güçleşiyor. Artık insanlar değil doğal yaşam alanlarına evlerinin önünde olmasını diledikleri bahçelere bile hasret kalmaya başladılar.

16 Şubat 2012 Perşembe

Google'a Dair Çok Özel Bilgiler

Hemen her internet kullanıcısının ilk öğrendiği ilk girdiği site olan Google gün geçtikçe internet aleminde daha büyük yer alıyor. Öyle ki herhangi adını bildiğimiz siteye bile adres çubuğuna yazarak girmektense ilk önce Google'da aratıp ondan sonra giriyoruz. Bu derece önemli olan bu sitenin geçmişini anlatan farklı çalışmalar yapılmakta. Bu konuda onlinephd sitesi de boş durmamış. Bu bilgileri ne kadar akıcı ve dikkat çekici şekilde aktarabiliriz diye düşünsek herhalde ancak böyle güzel bir şey ortaya çıkardı. Hem istatistiksel hem grafiksel hem de akıcı şekilde yapılan bu çalışmaya göz atarsanız Google hakkında yeteri kadar genel bilgiye sahip olabilirsiniz.

15 Şubat 2012 Çarşamba

Fotoğrafa Can Katan Çalışmalar : Cinemagraph

Öyle anlar vardır ki bazen çektiğiniz fotoğraf karesinin daha canlı olmasını istersiniz. İstediğiniz şey ne bir videodur ne bir fotoğraf. Bir an için çekilen o karenin daha hareketli bir şekilde yansımasını bekleriz. İşte bu noktada "Cinemagraph"(Sinemagrafik) tekniği ortaya çıkmaktadır. Bu teknik ile o kare içerisinden hareket etmesini istediğiniz alanın dışında her bölge hareketsiz yanlızca istediğiniz kısmın hareketli canlı olmasını sağlayabilirsiniz. Bunun örneklerine bakarak ne kadar güzel farklı bir teknik olduğunu daha net olarak anlayabilirsiniz.

The Help - Duyguların Rengi : Bastırılmış Duygular


The Help, Oscar Adaylarından dikkat çeken filmlerden. The Help bir dönem filmi olarak karşımıza çıkıyor. Bu dönem özellikle 1960'lar Amerikasının profilini yansıtıyor. Ana tema Afro-Amerikalıların beyazlar tarafından toplumdan dışlanması, toplumda kurulan kast sistemi. Aslına bakarsanız bu konular her zaman dikkat çekici olmuştur, izleyicinin damarına basar ve etkiler. Konuyu ele almak başlı başına 1-0 önde başlatır filmi. Asıl fark konunun işleniş biçimi ile yakalanır. Bu tip filmlerin değerlendirmesini bu şekilde yapmak daha doğru olacak gibi duruyor.

12 Şubat 2012 Pazar

TEDxSabanciUniversity : Take A Leap


TED Türkiye'de organizasyonlarına devam ediyor. Daha 10 gün önce 2 Şubat tarihinde gerçekleştirilen TEDxReset : Yolculuk Nereye organizasyonunun ardından bir yenisi ile daha karşı karşıyayız. Bu sefer mekan Boğaziçi Üniversitesi değil Sabancı Üniversitesi olacak. Henüz bu organizasyon için "Yolculuk Nereye" etkinliği kadar bilgi sahibi olamasak da bazı bilgiler netleşmiş durumda.

10 Şubat 2012 Cuma

Harper's Island : Birer Birer


Harper's Island 13 bölümlük bir mini dizi. Bu tarz dizilerin en güzel yanı izleyiciyi sıkmadan tadında seyir sunmaları. Bu dizi de aynı şey söz konusu doyumluk değil tadımlık, yeteri kadar memnun kalıyorsunuz diziden. Hatta kimi izleyici için bir çırpıda izlenebilecek dizilerden. Bunu başarabiliyorsa bir yapım bunun kötü olduğunu söylemek de oldukça zor olacaktır. Tabi ayrıntılı olarak irdelersek dizi hakkında daha rahat bir ön bilgiye sahip olabilirsiniz.

Doodlebug : Christopher Nolan'dan Üç Dakikalık Gerlim ve Şaşırtıcı Son


Christopher Nolan imzalı Doodlebug 3 dakikalık bir kısa film. 3 dakikalık kısa süre içerisinde izleyiciye yeteri kadar gerilimi ve merakı yaşatmayı başarıyor ünlü yönetmen. Üniversite yıllarında çekmiş olduğu bu film şimdiki filmlerinde yaşattığı farkın işareti veriyor adeta. Asıl zor olanda bunu 3 dakika içinde yansıtabilmesi değil mi zaten.

Kitapların Görsel Sanata Dönüşümü : Kağıttan Masallar


Su Blackwell adında bir sanatçı kağıdı çok farklı bir kullanıma açıyor. Ve yazıların anlattığı hikayelere ek olarak görsel hikayelere sahne olan kitap heykeller meydana getiriyor. Birbirinden güzel olan bu eserler birçok kişinin ilgisini çekecek cinsten.

Ermeni İsyanı 1894-1920 : Objektif Tarihçi Gözüyle


Amerikalı yönetmen Marty Callaghan tarafından çekilen Ermeni isyanı belgeseli geçen yıl ABD kongresinde gündeme gelmesine rağmen bir türlü ekranlara yansıtılamayınca araya Türk Tarihi Kurumu girmiş ve birçok farklı ülkeden yabancı tarihçinin bu işe el atarak olayı objektif bakış açısıyla değerlendirdikleri bu belgeseli satın almış ve sitesinde yayınlamaya başlamış. Bende bunu görünce paylaşmak istedim. Belgeselin içeriğine göz atacak olursak.

War Horse - Savaş Atı : Savaşın Gölgesinde Aidiyetini Ararken


Steven Spielberg'ün İngiliz yazar Micheal Morpurgo'nun romanından beyaz perdeye aktardığı film, 1900'lü yılların ilk çeyreğinde 1. Dünya Savaşı sırasında cereyan eden olaylar örgüsünü anlatıyor. Filmin odak noktası savaşın gölgesinde ait olduğu şeyi arayan bir at ve onu yetiştiren genç. Birbirine bağlanan bu ikilinin ayrıldıktan sonra cepheden cepheye geçen yıllar içerisinde yeniden bir araya gelişi sırasında geçen olaylarda filme zenginlik katan farklı hikayeler olarak yer alıyor.

8 Şubat 2012 Çarşamba

Inside - İçeride : Çoklu Kişilik Bozukluğu


Inside çoklu kişilik bozukluğu üzerine çekilmiş bir kısa film. Ve bu konuyu çok güzel bir şekilde aktarıyor izleyiciye. Trevor Sands'in yönetmenliğini yaptığı Jeremy Sisto, Reedy Gibbs, Tim Duquette gibi oyuncuların performans sergilediği Inside izleyiciye kişilik bozukluğu olan birisinin durumunun hiç küçümsenmeyecek bir vaka olduğunu özellikle süpriz sonu ile vurguluyor. Bize de izlemek düşüyor.

!f ² : İstanbul'dan Canlı 27 Farklı Şehirde


"!f²" bir festival tarafından gerçekleştirilen bir alternatif dağıtım ve paylaşım projesi. Bu yıl 3. kez online sinema sitesi MUBI ile ortaklaşa düzenlenecek olan !f² ile birçok şehirde aynı anda uluslararası bağımsız filmler izleyici ile buluşacak. Festivalin İstanbul'daki son 3 günü 27 farklı şehirle birlikte yaşanacak. İstanbul ile eşzamanlı gerçekleştirilecek olan organizasyonda İstanbul'daki izleyicilerin yanı sıra bu 27 şehirdeki meraklıları da 5 farklı filmi izleme şansına sahip olacaklar.

7 Şubat 2012 Salı

Facebook Olmasaydı Ne Olurdu?


Facebook oluşumundan bu yana giderek popüler hale geldi. Aslında zamanla insanların hayatının bir parçası olmayı başardı. Öyle ki hayatımıza dair birçok bilgiyi paylaştığımız, fikirlerimizi aktardığımız, organizasyonlar düzenlediğimiz, haberler aldığımız çok özel bir platform haline dönüştü insanlar için. Her gün en azından bir kere de olsa bu siteye uğrayan o kadar çok insan var ki inanılmaz bir kitleye hitap ediyor. Bu da insanları bazı şeylere bağımlı hale getiriyor. Bu konuya değinen bir kısa film çekilmiş ve Facebook'suz hayatı gözler önüne seriyor bu film.

Çalgı Çengi : 2 Ankaralının Hikayesi


Salih ve Gürkan düğünlerde müzisyenlik yaparak Ankaralı iki teyzeoğludur. Yine bu organizasyonlardan birinde çalışmak üzere giderler. Onları çok farklı bir kulis bekliyordur. Ve burada kötü bir olaya şahit olurlar olaylar buradan sonra cereyan eder fakat komedi daha ilk saniyelerden itibaren başlar...

4 Şubat 2012 Cumartesi

Patlak Sokaklar : Gerzomat


Üç yiğit delikanlı. Onlar sosyal medya ve paylaşım sitelerinin kralları. Evet onlar BatesMotelPro. Bu isim sizlere uzak gelebilir. Ama biz onları Sütü Seven Kamyoncular olarak tanıyoruz. Adından da anlaşılacağı gibi herkesinde bildiği gibi  Sütü Seven Kamyoncular adlı videolarıyla tanındılar. Sosyal medya ve paylaşım sitelerinde çeşitli videolarıyla büyük bir üne sahip oldular.Sırasıyla ; Bana Kitap Al, Sütü Seven Kamyoncu, Buz Gibi Biraderler, Tuttur En Kral Sensin, Minibüs, Yaşam Mücadelesi ve ağustos ayında yayınlandıkları 5 bölümlük mini internet dizisi Patlak Sokaklar ile tanımayan kalmadı gibi. Eğer ben hala bu biraderleri, bu adamları tanımıyorum diyorsanız bir an önce tanışmanızda fayda var.

3 Şubat 2012 Cuma

Alcatraz : Efsane Geri Dönüyor

Alcatraz "21 Mart 1963'te Alcatraz, masrafların artması ve binaların yıpranması nedeniyle resmen kapatıldı. Adadaki tüm mahkumlar nakledildi. Ama aslında öyle olmadı. Hem de hiç öyle olmadı." diyerek başlıyor. Ve bu konu üzerine kurulu bir yapım ile karşı karşıyayız. J. J. Abrams'ın yeni dizisinin henüz 4 bölümü yayınlandı ve bunun üzerine bir değerlendirme olacak bu yazı.

Contagion - Salgın : Korku Psikolojisi


Son yıllarda deli dana, domuz gribi, kuş gribi, keneler, keçi gribi derken bir yığın hastalık dünyayı kasıp kavurdu. İnsanlar ne yapacağını şaşırdı ne yiyecez ne yemeyecez iyice karıştı. Kimi zamanda sokağa çıkmak tehlikeli oldu. Korku senaryoları yazıldı. Felaket tellalları ortaya çıktı. Bu işten rant sağlayanlar ortaya çıktı. Bir yandan hastalıklar ortaya çıktı bir yandan ilaçlar insanların aklı karıştı çaresizce. Contagion'da da bu konu işleniyor. Oyuncu kadrosuyla dikkat çeken filmden beklentilerde yüksek oluyor tabiki.

1 Şubat 2012 Çarşamba

Yaratıcı Facebook Zaman Tüneli Tasarımları 2


Facebook zaman tüneli tasarımlarına hergün bir yenisi daha ekleniyor. Kullanıcılar birbirinden ilginç çalışmalarıyla dikkat çekmeye devam ediyor. İlk paylaşıma ek olarak yeni tasarımları da göstermek istedim. Artık Facebook kullanıcıları için zorunlu hale gelecek olan timeline tasarımlarına bakarak kendi kapak fotoğraflarınız için ilham alabilirsiniz.

Newer Posts Older Posts

Paylaşım Butonları

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...