21 Mart 2012 Çarşamba

Entelköy Efeköy'e Karşı: Toplumsal Çelişkiler

Bir yanda küreselleşmenin de büyük katkısı ile kendi benliğinden, kültürel, geleneksel, tarihi figürlerinden uzaklaşan, kurtuluşu kendilerini köleliğe sürükleyecek oluşumlarda arayan aslında asıl çözümün kendi benliklerinin yeniden kazanılması olduğunun farkına varamayan köylüler, diğer yanda ise metropol hayatının içerisinde dünyaya gözlerini açan, bu ortamda yoğrulan, iletişimin kültürel dillerin farkına varamayan, zamanla kendilerini boğmaya başlayan şehirlerin keşmekeş, inorganik yaşam koşullarından sıkılıp ekolojik yaşama büyük özlem ve istek duyan enteller. Sosyolojik bir mesele Entelköy Efeköy'e Karşı filmi. Ve bu filmin ustalıkla yaptığı vurgular insanı düşünmeye kendi hayatını sorgulamaya itiyor.

17 Mart 2012 Cumartesi

Gerçek Zamanlı Çanakkale Savaş Günlüğü : Tarih Twitter'da Yaşanacak

Saatler 11.15'i gösteriyor. Günlerden perşembe, tarih 18 Mart 1915 itilaf devletleri ilk kurşunu atıyor. Saat 11.16 Osmanlı Devleti 274 gün sürecek Çanakkale Savaşları'nın diğer tarafında yer alacağı karşılığı verecek kurşunu sıkıyor. Türk milletinin en önemli değerlerinin barındığı savaşlardan biri olarak Çanakkkale Savaşları, inanılmaz hikayeleri, tarihe kazınmış kahraman figürleri, inancın imkansızlıklar karşısındaki zaferinin yaşandığı çok önemli olaylar arasındadır. 18 Mart'a yaklaştığımız şu günlerde NTV Tarih Dergisi işbirliği ile Gerçek Zamanlı Çanakkale Savaş Günlüğü Projesini ortaya çıkarıyor. Bu projeyi sosyal ağlar ve internet sitesini kullanarak hayata geçirecek olan dergi, 18 Mart'da Saat 11.00 itibari ile 274 gün sürecek Çanakkale Savaş Günlüğünü gerçek zamanlı 97 yıl öncesine giderek gün gün, saat saat yaşanan olayları aktararak hem tarihe olan ilgiyi artırmaya hem interaktif bilgi ağı kurmayı hedefliyor.

15 Mart 2012 Perşembe

Yiyeceklere Duygu Katan Çalışmalar

Son zamanlarda en çok yapılan çalışmalar, hayatta kolayca tükettiğimiz yiyecekler üzerinde yapılan makyajlarla, tasarımlarla onların başına gelenler karşısında, duyguları olsa nasıl tepki verebileceklerine dair mesajlar veriyor. Böylelikle birbirinden ilginç ve düşündürücü çalışmalar ortaya çıkıyor. Genellikle yumurtalar ve meyveler üzerinde yapılan bu çalışmalar hemen herkesin dikkatini çekecek cinsten. Bu birbirinden farklı "o an" temalı çalışmalara yazının devamında ulaşabilirsiniz.

12 Mart 2012 Pazartesi

Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi : Menfaat Dünyası

Filmleri ile Türk sinemasında farklı bir yere sahip olmayı başarmış yönetmen Onur Ünlü'nün son filmi Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi yönetmenin önceki yapımlarında ki üslubunu koruduğunu gösteriyor. Leyla ile Mecnun dizisi ile büyük bir ün yakalayan yönetmen aslına bakılırsa daha önce Polis, Çocuk, Güneşin Oğlu ve Beş Şehir filmlerini izleyici ile buluşturmuştu. Kimilerinin bayıldığı kimilerinin ise anlam veremediği bir üsluba sahip yönetmen bu filmiyle insanın doğasına yönelik eleştirilerini kara mizahı kullanarak oldukça güzel bir şekilde yansıtıyor. Bu filmde daha çok Güneşin Oğlu filminin ve Leyla ile Mecnun dizisinin yansımaları görülüyor.

Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak : Herkes Değişebilir

Kültürel değişimin, farklılıkların, ön yargıların kesiştiği noktada her şeyin daha sarpa sarması. Hakkında hemen hemen hiçbir şey bilmediğiniz bir ülke, tek bildiğiniz ufak not kağıdında yazılı birkaç cümle. Sizi karşılayan aksi bir insan üstüne sizinle ilgili büyük yanlış anlaşılmalar serisi. Bir türkün İtalya topraklarında yaşadığı ufak çaplı macerası Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak.

9 Mart 2012 Cuma

En Güzel Ağaç Ev Örnekleri #2

Ahşap binaların havası her zaman daha başkadır. Şehrin kuru gürültüsünden ve dört duvarın üstünüze gelmesinde sıkıldıysanız böyle yerlerden yaşamak her insan için ilaç olacaktır. Daha önce de ağaç evlerden seçilmiş olanların 2. kısmı paylaşılacak duruma geldi. Hepsi de birbirinden güzel farklı tasarım harikaları olarak kabul edilebilecek yapılar. Lüks olanından orta halli olanına kadar birbirinden güzel ağaç evler karşınızda.









8 Mart 2012 Perşembe

Drive - Sürücü : Akrep ve Kurbağa Misali

Issız ve vahşi. Yolların, kamufle olmuş hayatların, soğukkanlılığın, intikamın, ağır ağır işleyen aksiyonun ani vuruşlarının, vahşetin ve romantizmin çarpıcı şekilde bir araya geldiği film Sürücü. Katı kuralların işlediği, acımasızlığın zirvede olduğu, affın söz konusu dahi olmadığı, bedellerin ise çok ağır olduğu bir ortam. Karanlığın, sessizliğin, sıradanlığın içinde yaşanan etkileyici anlar.

7 Mart 2012 Çarşamba

Akbank Kısa Film Festivali'nden Farklı Bir "Çile Bülbülüm" Yorumu

Akbank Sanat bu ay gerçekleşecek Kısa Film Festivali için duyurulara, #bizekisayeter hashtag’iyle desteklenen bir film ile başlamış.

The Artist : Zamanın Ruhu

Sözün bittiği yer The Artist. Sessiz sinemaya karşı yapılmış bir saygı duruşu. Dönemin durumunu yine o dönemin dilinden anlatan, genelde bugünün sanat filmlerinde gördüğümüz yüzlere, mimiklere, ana, sessizliğe, biçilen anlamlarla yüklü ve popüler filmler kadar genel izleyici kitlesine hitap edebilecek bir yapıt. Siyahın beyazın asaletinin yansıdığı, sessizliğin son bulduğu döneme ayna tutan The Artist gelenekçi ve yenilikçi düşüncelerin çatışması, aşk ve gururun yansıması, emektar insanlara biçilen değer, sevginin, kibirin, şöhretin yani genel olarak sinema dünyasının beyaz perdeye aktarıldığı bir film olarak karşımıza çıkıyor.


Yıllar 1920'lerin sonundan 1930'lara doğru geçerken sessiz film sektörü yerini sesli film sektörüne bırakırken yaşanan olayları aktaran The Artist. Sert bir başlangıç yapan film dönemin gerilim filmlerine atıfta bulunurken kısa süre sonra yüzleri gülümseten sahnelere kavuşturuyor. Film boyunca en başarılı sahneler melodram içeren sahnelerden oluşuyor ve izleyiciye izlettiriyor kendini. Ancak şu da var ki sessizlik içerisinde gerilimi yaşatmayı başarıyor. 



2 Mart 2012 Cuma

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore : Kitapların Dünyası

Kitaplar her yere yakışıyor. Bunun en güzel örneklerinden biri de 84. Oscar En İyi Kısa Animasyon Filmi ödülünü alan The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore filmi olsa gerek. Ödül avcısı film hemen hemen katıldığı her organizasyondan festivalden ödül almayı başarmış durumda.

Dünya Üzerindeki En Olağan Dışı Köprüler


Köprülerin hayatımızda önemli bir yeri vardır. Doğa koşullarına karşı veya komplike bir duruma karşı her zaman köprüler kurmak çözüm olur. Ancak bu konuda estetik göz ardı edilmez. Kimi zaman doğanın yapısını bozmamak için kimi zamanda trafiğe çözüm olabilmek için gözlere de hitap edebilecek çok enteresan köprülerle karşılaşabilirsiniz. Bir diğer sebepse yapılan köprülerin zamanla bulundukları yerleşim yerinin simgesi haline dönüşmesi. Tabi bu simgelerin oluşması içinde ilk şart diğer köprülere oranla fark yaratacak mimariye sahip olmalarıdır. Bu olağan dışı köprüleri görmeden önce şaşırmaya hazır olun.

1 Mart 2012 Perşembe

Türkün Dijital Video Dersiyle İmtihanı Hollywood'da Sonlandı


İnternet'in nimetlerinden yararlanan insanlar gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Son dönemde buna verilecek örneklerden biri de Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Tasarımı bölümü öğrenci Doğan Can Gündoğdu'nun temmuz ayında görücüye çıkacak The Dark Knight Rises filmine hazırladığı jenerik sinema dünyasında yankı uyandırdı.

Newer Posts Older Posts

Paylaşım Butonları

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...