30 Ocak 2012 Pazartesi

Seksenler : Bir Dönem Komedisi


Seksenler son dönemde yayınladığı dizilerle dikkat çeken TRT'nin yeni hamlesi. Yine bir dönem dizisi ile karşı karşıyayız. Son zamanlarda bir dönem dizisi furyası aldı başını gidiyor ve ilgi de görmüyor değil bu diziler. Arz talep meselesi burada belirleyici faktör. İnsanların geçmişe olan özlemi her daim var olmuştur. Nedense geçen en kötü yıllar bile zaman geçtikte insanın gözüne daha toz pembe gelmeye başlar zamanla. Bunun örneklerini kendi içimizde de etrafımızda da görmek mümkün.
Ben yaş olarak seksenlerde çok fazla bulunamasam da doksanlarda etkilerini görmedim değil tabi bu o dönemlerde yaşayanlar kadar etkili olmaz. Ama o kadar çok geçmişe dair anıları anlatmayı severiz ki bende az çok o döneme dair fikir sahibi oldum. Velhasıl kelam nostaljiye bayılırız millet olarak. Ama nedendir bilinmez tarihimize sahip çıkmada da bir o kadar başarısız olmuşuzdur şimdiye kadar. Sanırım daha çok dillerde kalıyor tüm temennilerimiz, yapacaklarımız, yapmak istediklerimiz. Bu konu başlı başına ayrı bir mesele aslında.


Seksenler'e geri dönecek olursak TRT'nin yeni yapımı kimisi tarafından yetersiz kimisi tarafından çok güzel olarak lanse edilse de sonuç olarak bir kere dönem dizisi olarak çıkmasıyla cebine fazladan bir artı koymuş görünüyor. Büyüklerimizin her bayramda her yıl başında her toplanmada nerde eski bayramlar nerde eski zamanlar dediğine eminim herkes şahit olmuştur. Bilinçaltımızda yatan bu düşünce ile yaşayan bir toplumun o dönemi anlatan bir diziye karşı ilgi göstermemesi pek beklenemez. Özellikle insanlar geçmişi gülümseyerek hatırlamayı daha çok sevdiklerinden dolayı seksenler üzerine bir komedi fikri ve aile dizisi olması da başarılı bir girişim. 

İlk bölüm itibari ile Seksenler eksiğiyle fazlasıyla benim beğenimi kazanmayı başardı ama bunu ne kadar devam ettirebilir o bir soru işareti olarak bekliyor. Dizi 79'un sonundan günümüze kadar gelen süreci anlatıyor bu süreçte fikir güzel ama mantık hataları da yok değil gibi. İlk dikkat çeken 30 yıllık geçen sürenin insanlar üzerine tam olarak yansıtalamaması söylenebilir. Bazı oyunculara geçen 30 yıl çok iyi yansıtılamamış veya onlara 30 yıl pek etki etmemiş gibi görünüyor. Onun haricinde aslında dediğim gibi burada da karakterler geriye doğru bir zaman tüneline sokuluyor.

Siyasi çekişmelerin olduğu dönemin durumunu anlatırken aslında bir komedi dizisinden de bu beklenir apolitik olmayı özendiren bir yapısı var Seksenler'in. Zaten geçen 30 yıl içinde toplumun da apolitik bir yapıya doğru gittiğini ve mevcut yapının şiddetin insanları politikadan soğuttuğu çok açık bir gerçek. Öyle ki şimdi ülkede kimin başbakanı kimin cumhurbaşkanı olduğunu bilmeyen gençler var ne yazık ki. 


Seksenler'de yine ilk bölüme dönecek olursak en çok eşyaları görmek insanın ilgisini çekiyor. Merdaneli çamaşır makineleri, mutfak dolaplarının o zamanlar sergen dediğimiz raflardan oluşması, kadife koltuklar, siyah beyaz televizyonlar, eski radyolar ve sobalı banyolar. Ve o banyoya ilk kimin gireceği muhabbeti ilk bölüme dair akılda kalanlar. Tabi o zamanın çay partilerini de unutmamak lazım.


Seksenler bir de müzikleri ile dikkat çekiyor. Zamanında çatışan müzik akımlarını bir arada veriyor. Bir yanda Ümit Besen bir yanda Ferdi Tayfur bir yanda Sezen Aksu bir yanda da Boney-M grubu ve dahası gelecektir bunları dizi içerisinde dinlemek de ayrı bir tat veriyor izleyiciye.

Evet seksenler soba başında geçen aile sohbetlerinin o sobanın aileyi kenetlemesinin kalorifer ile birlikte her bireyin kendi dünyasına çekildiğinin yani birçok kaybolan değerin 30 sene öncesinde var olduğunu gösteriyor. Küreselleşmenin mekanikleşmenin bizi manevi açıdan ileriye mi yoksa geriye mi götürdüğünü tartışmaya sevk ediyor aslında. Yaşanan ilişkilerin bile ne kadar farklı olduğunu görebiliyorsunuz.


Açıkçası ben dizinin eğer seksenlerle ilgili materyalleri artırabilirlerse konuyu evirip çevirmeden eğip bükmeden akıcı bir şekilde anlatabilirlerse uzun soluklu bir dizi olabileceğini düşünüyorum umarım da öyle olur. Ve seksenleri tam olarak yaşayamamış sadece anlatılanlarda kalan hikayeleri yeni nesil görsel olarak izleyebilir. En azından sadece bu sebeple bile güzel bir yapım olduğu söylenebilir. İlk bölüm itibari ile yazılabilecekler bunlar ilerleyen zamanlarda bakalım neler olacak hep birlikte görecez. Seksenler şu an itibari ile her salı TRT ekranlarında izleyici ile buluşacak.



Seksenler Dizisi Resmi Sayfası'na buradan ulaşabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Newer Posts Older Posts

Paylaşım Butonları

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...