3 Şubat 2012 Cuma

Alcatraz : Efsane Geri Dönüyor

Alcatraz "21 Mart 1963'te Alcatraz, masrafların artması ve binaların yıpranması nedeniyle resmen kapatıldı. Adadaki tüm mahkumlar nakledildi. Ama aslında öyle olmadı. Hem de hiç öyle olmadı." diyerek başlıyor. Ve bu konu üzerine kurulu bir yapım ile karşı karşıyayız. J. J. Abrams'ın yeni dizisinin henüz 4 bölümü yayınlandı ve bunun üzerine bir değerlendirme olacak bu yazı.




Alcatraz'ın ününü duymayan azdır herhalde. Amerika'nın en ünlü ve kaçması kolay olmayacak yerde deniz üzerinde bulunan hapishanesi, namıdiğer "The Rock". Olay bu hapishane de yaşananlar üzerine kurulu içerisinde aksiyon, gizem ve gerilim bulunduran soru işaretleriyle dolu olarak başlıyor. Alcatraz ilk başta da yazdıklarım gibi 1963 kapatılmaya karar verilir ama gerçekler hiç de öyle değildir. Olayın arkasında çok farklı şeyler vardır. Mahkumlar ortadan yok olmuşlardır ta ki günümüze gelene kadar. Ve yeniden ortaya çıkmaya başlarlar hemde 1 gün bile yaşlanmadan bu azılı suçlular kimliksiz bir şekilde ABD tarafından ölü olarak varsayılarak dolaşmaya başlarlar. Ancak bu da yeni olayların cereyan etmesine sebep olur. Bu noktada bayan ajan modası yine burada var ortaya suçluları çok rahat yakalayan bayan ajanımız ortaya çıkar. Aslında bu tip dizilerde izleyicinin en çok sinirini bozan şey bu kadar çabuk olayların çözülmesi ve kolayca suçluların yakalanması olmakla birlikte bunu sadece 1 2 kişinin halledebilmesi olsa gerek.

Alcatraz'ın her bölümü ayrı bir olaya sahne oluyor. Her mahkumun yakalanması 1 bölüm demek ancak 302 mahkumun kaybolduğu söylenen diziye bu açıdan bakarsak 302 bölüm var demektir :). Herhalde bir yerde farklı bir yöne geçecekdir dizi. En azından J. J. Abrams'a şans vermek gerekiyor. Çünkü merak uyandıran birçok mesele de yok değil. Bunlardan en önemlisi de nasıl oldu da mahkumlar günümüzde hala aynı yaştalar. Aslında bunu da geçmişe dair hikayeler anlatılırken çözülmeye başlanıyor ve bence o hikayeler dizide daha ilgi çekici geliyor izleyiciye. Hapishane filmleri genelde güzel olmuştur. Belki de bu yüzden dikkat çekici oluyor. Sizde izledikçe tahminler yapabilirsiniz. Benim için ilk aklıma gelen mahkumların bazılarından çok kan alıyorlar bunda birşey var gibi geliyor bana.

Alcatraz ile ilgili söylenebilecek başka bir noktada ipuçlarına çok kolay ulaşmaları ve çok kolay yakalamaları mahkumları bu noktada izleyiciye daha fazla merak uyandırılabilir yine de henüz bunları yargılamak içinde erken en azından bir 10 bölüm geçtikten sonra daha oturaklı yorumlar yapılabilir. 



Oyuncular açısından en dikkat çekici Lost'taki Hurley rolüyle karşımıza çıkan dizideki Dr. Diego Soto (Jorge Garcia) Alcatraz uzmanı olarak sunuluyor. Ve diziye renk katan bir karakter olarak görebiliriz. Ve onunda hikayeleri bu konuya dahil olacak gibi görünüyor.




Mekan açısından da hoşuma giden güzel şey şimdi müze olan Alcatraz'a alternatif olarak yerine daha teknolojik daha güvenli aynen içi Alcatraz gibi dizayn edilen hapishane izleyicinin hoşuna gidecektir.





Sonuç olarak Alcatraz aksiyon, polisiye, gizem, gerilim sevenler için sanş verilebilir bir yapım. İlk 4 bölümü ile kesinlikle izle dedirtmese de ilk sezonu bitirmeyi garantilemiş gibi görünüyor. İzledikçe daha ayrıntılı bilgiye sahip olabiliriz. Umarım klişelerden uzak izleyicinin ufkunu açacak bölümler izleyebiliriz.

Fragman

0 yorum:

Yorum Gönder

Newer Posts Older Posts

Paylaşım Butonları

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...