20 Şubat 2012 Pazartesi

Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak : Hayallerin Peşinde

Yapacaklarınız hayallerinizle sınırlıdır. Hayalleriniz ne kadar büyük olursa o kadar ona yaklaşma şansınız hatta onu yakalama şansınız vardır. Nitekim Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak hem film olarak hem onun oluşumunun hikayesi de buna en güzel örneklerden biri. Yönetmenimiz Ahmet Uluçay çok farklı hayat hikayesi ile yaptığı tercihler ile ve idealleri ile böyle güzel hayalin ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu filmin öyküsü Ahmet Uluçay'dan geliyor. Kendisi malesef belkide Türk sinema tarihi açısından büyük bir çığır açabilirdi ancak vefat etti. Öyle ki bu filmi ile bile çok büyük katkıları olmuştur. Tabi ki bu filmlere biz ne kadar sahip çıkarsak o kadar iyi diye düşünüyorum. Ahmet Uluçay Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Tepecik köyünde dünyaya gelmiş ve yönetmenliğe başlamasına rağmen ömür boyu burada ikamet etmiş biridir. Yani onun sevdası üne şana şöhrete değil sinemaya olmuş. Filmi izledikten sonra anlayacaksınız ki ancak böyle bir sevda ile çekilebilir böyle bir film.

Filmi yine doğduğu yörede çekmiş, o 
yörenin halkının muazzam oyunculuğunu konuşturmuş, kısıtlı imkanlarla bitirmeyi başarmıştır. Öyle ki bu imkansızlıklar içinde dijital kamera ile böyle bir yapım ortaya çıkarmayı başarmış. Filmin arka planına değinmemek olmazdı. İşte böyle bir kamera arkası hayallerinin peşinden koşarak nasıl mükemmel bir yapım ortaya koymuş izleyiciye bunu sorgulatıyor Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak. Birçok sahnesi ile bence Türk Sineması'nda çığır açan bu film verdiği mesajlar, doğal ve gerçekçi hikayesi, müthiş müzikleri ile değerini yeterince bulamamış yerli filmlerden. Filmi izlediğinizde aklınıza şu soru gelmeli acaba bu film yabancı bir yönetmenin ve yabancı oyuncuların elinden çıksa nasıl bir klasik haline dönüşürdü.
Filmin konusuna gelecek olursak 60'lı yıllarda Recep ve Mehmet isimli Tepecik köyünde yaşayan bu ikilinin yakınlarında bulunan kasabada geçirdikleri yaz dönemi içerisinde içlerinde ki sinema tutkusunun peşinden gitmelerini anlatıyor. Bölge halkının demografik yapısı çok iyi yansıtılırken, yapılan çekimlerin doğal hayatın olağan akışını büyüleyici bir şekilde yansıttığını da göreceksiniz. Hatta bu çocukların gözünden izleyeceğiniz filmin zaman zaman kendi çocukluk yıllarınızda da yaşandığını göreceksiniz. Belki hayallerimiz başkaydı ama kısıtlı imkanlarla yaptıklarımız bir başkaydı. Belki de yaşımızın getirdiği heves bazen elimizde olan imkanlardan daha önemli olmaktaydı. Ama bu da bir yere kadardı tabi ki. Biraz ayaklarımızın yere basması bu şekilde ilerlemek daha önemliydi. Öyle ki bunu da "Karpuz kabuğundan gemiye binersen çabuk inersin" diyerek bizlere yansıtmayı başarıyor yönetmen.


Bu iki genç diyalogları ile de sizi filme bağlıyor. O kadar doğal o kadar güzel diyaloglar geçiyor ki aslında günlük hayatınızda duyduğunuz bu cümleler sizi oldukça etkiliyor. Kimi zaman inceden mesaj verirken kimi zamanda sizi gülümsetmeyi başarıyor. Aşkın saflığını bile ancak bu kadar güzel anlatabilirsiniz. Böyle değil miydi gerçekten çocukluk yıllarımız, belki de şimdi oldukça değişti dönem ama o dönem gerçekten çarpıcı şekilde yansıtılmıştı. Büyük hayallere vurulan ket, içinizde ki cevherleri sergileme arzusu kaybolan yetenekler ne ararsanız var. Şu da var ki o azimle sergiledikleri performans sizi büyülüyor, ne kadar masum bir şekilde çalışıyor insan hayalleri için ve bu sınırları zorlayan hayal gücü etkileyici bir hal alıyor.
Bu kadar hayallerden bahsettik ama aslında o kadar gerçekçi ve hayatın içinden ki izleyip bir kere de bu filmin tadını almak hiç kolay değil. Tekrar tekrar izledikçe aynı güzel tadı da verebilen ender filmlerdendir. Ölümle yaşamın ne kadar yakın olduğunu anlatan yönetmen belkide hayalleriniz için daha fazla geç kalmayın demek istiyor. Anadolu topraklarından çıkan görüntü mozaiği sizi alıp götürecek müzikleri içine çekecek. Etkileyici müziklerin yanında müziklerin etkileyici kullanımı da takdire şayan bir durum. Bazen bir fotoğraf karesi göreceksiniz bazen etkileyici bir kesit.


Sonuç olarak ne duruyorsunuz bir an önce bu filmi izleyin izlettirin. Gerçek sinema keyfinin tadına varabileceğiniz bir yapım izleyin. Senaryosuyla, yönetmeniyle, oyunculuklarıyla, bu kadar imkansızlığın içinden çıkmış milyon dolarlar harcanan filmlerin yanında zirveye zorlayabilecek bir film Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak. Neden bu kadar geç izlemişim, keşke daha önce izleseymişim diyebileceğiniz yapımlardan benden söylemesi.


Puan:
(8.7) ==>"★★★★★★★★★☆"✍ IMDb:(7.6)
Filmden Bazı Sahneler

0 yorum:

Yorum Gönder

Newer Posts Older Posts

Paylaşım Butonları

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...