24 Şubat 2012 Cuma

Celda 211 - Hücre 211 : Hayat Dediğin İnce Bir Çizgi



Hangi birimiz biliriz hayatımızda neler olacağını. İnsanı nereye sürekleyeceği belli mi olur hayatın. Bir bakmışsın ki kendini bir girdabın içinde bulmuşsun ya da bir hücrede. Nam-ı diğer 211'de. Hayat böyledir işte sınar insanı kimi zaman varlıkla kimi zaman yoklukla kimi zamanda zorlukla. Olmadığınız biri gibi davranmak ne kadar kolaydır? Yalanlar üzerine kurulu oyun ne kadar inandırıcı olur? Veya inandırıcı olmak adına sınırları ne kadar zorlarsınız? Olaylar karşısında soğukkanlı bir şekilde ne kadar dayanaklı kalabilirsiniz? En çok da yalan üstüne kurulu bir senaryo içinde o büründüğünüz kişilik sizi nasıl alıkoyar. Akla kara arasındaki geçiş bir anlık meseledir aslına bakarsanız. Ufak bir kıvılcım nelere mal olur. Neden aramak manasızdır bazen olacağı vardır olur ama bundan kurtulmaktadır asıl mesele. İşte kurtulacam derken de köprünün altında çok sular akar geçer. Bir anda beklemediğiniz safta bulursunuz kendinizi. Celda 211 bunun hikayesini bizlere sunuyor.

Düzene adalete insan haklarına dair çarpıklıklar umudun yeşerdiği o anda bir anda solması dünyanın günlük yaşantısı sunuluyor bizlere. Belki de bu noktada değişime gireceği kapı iyice açılıyor yeni gardiyan adayı Juan Oliver'a. Juan Oliver 211 nolu hücreye girmek zorunda kalan tüm bu döngülerin içine giren karnı burnunda karısı olan ve ailesini geçindirmek adına birçok insanın umutlarının yıkıldığı yerde umutlarını yeşertmeyi uman bir insandır. Nitekim hayatın ne getireceği belli olmaz Juan'ı da bu girdap içine alarak birçok insanın sorumsuzluğu içinde büyük bir boşluğa düşer. İsyan hapishane deyince akla gelen kelimelerden biri. İsyan öyle bir isyan ki zamansız bir isyan kiminin son çaresi kiminin son nefesi kimininse hayatta kalma imtihanı. Juan Oliver ise hayatta kalmak uğrunda imtihana girenlerden. Ve kendini bir anda başka safta bulan kahramanımız. Ne var ki gardiyan olarak girdiği hapishaneden başka bir kimlikle çıkacaktır. Bir anda mahkumların kahramanı oluverir keskin zekası ile. Geri dönüşü olmayan bir yola girer artık. İsyanın elebaşına kendini kanıtlayan bir gardiyan ve olayların perde arkası suçluların gördüğü muamele çarpıcı bir şekilde aktarılıyor. İsyanın elebaşı Malamadre ise azılı bir suçlunun iç dünyasını yansıtıyor. Bazen fedakar, bazen acımasız, bazen lider, bazen dost oluyor ekranlarda... Gerçekleri en net şekilde anlatan ama Juan gibi birine ihtiyacı olan. Ama bu ufak yerde bile iktidar savaşı sürer gider hayatın içinden meseleler.


Güven duygusu da kırılıyor dört duvar içerisinde kime sırtını döneceğini bilemezsin, dışarı da ne kadar ihanet varsa içeride de vardır. Ve cümleler anlatıyordur kendini karmaşa içinde. Olaylar yatışmıyor dışarıya taşıyor dışarıya taştıkça içerisi kabına sığmamaya başlıyor. Her bir karakter kendi hesabını görme peşinde. Celda 211 ve diğer hücreler dibi görünmeyen bir kuyu misali olmayacak duaya Amin diyor. Gönlün istediği her zaman olmuyor ne yazık ki. İnsan hayatı hiçe sayılıyor. İzleyici de kötüyle iyiyi karıştırır hale geliyor. Suçlu biri haklı, sorumlu biri haksız gözüküyor gözlere zaman zaman. Gel zaman git zaman 2 ucu ... değnek geliyor elinize...


Kulağınıza çok fazla müzik iliştirilmiyor zaten yeterince ses kalabalığı olduğundan olsa gerek. Yoğun tezahüratlar altında geçiyor ses akışı. Ortam derseniz gayet uygun hikayeye daha ne olsun bir hapishane filmi için. Karakterler zengin, hikaye özgün, kurgu sağlam böyle olunca en özel hapishane suç temalı filmler arasında yer alıyor İspanya'dan çıkma Celda 211. Bu süreçte bol miktarda ödülü de cebine koymayı başarıyor. Haketmiyor da değil yani. Olayları tüm çıplaklığıyla ortaya sererek izleme zevkiniz ölsün istemedik yapılan vurgulara dikkat çektik. Ama bir kez daha değinmek gerekiyor ki hayatın gidişatı ince bir çizgiden ibaret, ne zaman ne yöne savrulacağınızı bilemezsiniz. Ne kadar dikkatli olursanız olun ne kadar olaylardan kaçarsanız kaçın o sizi bir şekilde yakalar. Önemli olan bu sınavı nasıl geçeceğimizdir. Akla karanın birbirine karıştığı bu durumlarda ne kadar zor olsa da bunu yapmak zorunda olmak. Hayat bu işte!


Malamadre: Kaynak
Özellikle hapishane filmlerine bayılanlar buna da bayılacaktır. Tabi ki sadece onlar için değil birçok izleyicinin film listelerinde önemli bir yeri olacaktır Celda 211'in. Suç, gerilim, psikolojik, dram, birazda aksiyon içerikli kayda değer filmi önerilenler arasına katıyoruz. Ayrıca şiddetle altyazılı izlemenizi tavsiye ederim Malamadre'nin sesi bile başlı başına bunun için bir sebep oluşturuyor. Zaten hiçbir şey orjinalinin yerini tutmuyor.



Puan:
(7.7)==>"★★★★★★★★☆☆" ✍ IMDb:(7.7)
 Fragman

0 yorum:

Yorum Gönder

Newer Posts Older Posts

Paylaşım Butonları

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...