8 Mart 2012 Perşembe

Drive - Sürücü : Akrep ve Kurbağa Misali

Issız ve vahşi. Yolların, kamufle olmuş hayatların, soğukkanlılığın, intikamın, ağır ağır işleyen aksiyonun ani vuruşlarının, vahşetin ve romantizmin çarpıcı şekilde bir araya geldiği film Sürücü. Katı kuralların işlediği, acımasızlığın zirvede olduğu, affın söz konusu dahi olmadığı, bedellerin ise çok ağır olduğu bir ortam. Karanlığın, sessizliğin, sıradanlığın içinde yaşanan etkileyici anlar.
Sürücü kapalı kutu, sürücü ıssız, sürücü katı, sürücü temkinli, sürücü soğukkanlı, sürücü yeteneklerinin kurbanı. Ta ki gönlünü kaptırana kadar. Artık sürücü sevdalı. O andan itibaren sürücü biraz daha sıcak, biraz daha korkak, biraz daha cesur ve fedakar. Fakat işinde bulunduğu karmaşa ilişkisinde de mevcut. Bu aşk zor, bu aşk bela, bu aşk macera. Her şeye rağmen bütün olacaklara rağmen bu aşk kaçınılmaz. Bazı anları var ki şiir gibi, su gibi, bazı anları var ki ağıt gibi, bazı anları ki hayat gibi. Sürücü kısaca böyle gelelim uzun uzadıya irdelemeye. 


Konu oldukça klasik olsa da, işleyiş bambaşka. Film içerisinde akan görüntüler sanki birer fotoğraf karesi. Ve sessizliğin içinde anlatılan binlerce kelime. Yüzlerin, bakışların önem kazandığı sahneler. Emin olun çok manidarlar birer birer. Ağızlardan çıkan bir kelime bakışlardan çıkan binlerce. Her ayrıntı da bir anlam gizli, her bir sahne ince ince işlenmiş. Her sahnenin ruh hali diyaloglardan çok Nightcall, Under Your Spell, A Real Hero ve Tick of the Clock ile iliklerinize kadar işliyor.


Sürücü gözden ırak yaşar. Gönülden de ıraktır. Ancak bu fazla sürmez. Bir güzele kapılır. İkisi de belanın ucunu bir yerden tutmuşlardır. Ve yollar kesişir. Belalar da kesişir. Sürücü ortağıyla beraber büyük işler peşindedir. Büyük işlerin içerisinde büyük adamlar olur. Zıt düşersen bir şekilde korku sarar dört bir yanı hele ki sevdiğin kaybetmekten korktuğun birileri varsa. Bu noktada hayatın testine tabi olursun. Sevdiğin için girdiğin girdaptan çıkmak hiç de kolay değildir. Böylelikle romantizmin ve vahşetin sınırlarını yaşarsın. Aldığın her nefesi tartarak alırsın. Korku ile soğukkanlılığı bir arada yaşarsın. Cesaret ise son noktada iyice tavan yapar. Artık tek gerçek kalbine işleyen sevdadır. Yumuşayan kalbin tekrar dışa karşı sertleşmeye başlar. Şiddete şiddet ile cevap vermek zorunda kalırsın. Uygulanan şiddette bile o farklılığı tadarsın. Film bu şekilde ilerler.


Sürücünün film boyunca sırtında taşıdığı akrep "Akrep ve Kurbağa" masalı misali başına dert olur. Akrep her daim sırtındadır sürücünün. Her daim akreplere taşıyıcılık yapar ve onların akıttığı zehir içinde hayatının girdiği büyük karmaşa çok manidardır. "Akrep ve Kurbağa" masalına da değinecek olursak;

Yüzemeyen bir hayvan olduğunu gayet iyi bilen akrep, bir gün nehrin öte yanına geçmek zorunda kalır. Ne yapacağını düşünürken suyun yanındaki kurbağayı görür ve yanaşır. Kurbağa korkudan kaçar, uzaklaşır. Akrep kurbağayı sakinleştirir ve sorar,

“Kurbağa kardeş; karşıya geçmem gerek. Beni sırtında taşır mısın?”

Kurbağa gözleri büyüyerek cevap verir.

“Ama ya beni sokup öldürürsen?”

“Olur mu?” der akrep. “O zaman ben de boğulur, ölürüm!”

Kurbağa ikna olur, akrebi sırtlanır, nehre girer, yüzmeye başlar. Tam ortaya gelmişken ensesinde bir sızı hisseder. Vücudu buz kesmeye başlar. Kolları, ayakları histen kesilir. Birlikte dibine gömülecekleri ve bir daha asla çıkamayacakları suya batarken can havliyle sorar:

“Hani sokmayacaktın?”

Akrep mahsun, çaresiz bir yüzle cevap verir:

“Ne yapayım, ben akrebim; huyum bu…”



Böyle etkileyici bir anlatım yönetmenin (Nicolas Winding Refn) başarısı olduğu kadar Sürücü (Ryan Gosling) ve Irene (Carey Mulligan) de büyük pay sahibidirler. Film Sürücü'nün ve Irene'nin bakışlarında gizlidir. Kimi zaman bir Tarantino, kimi zaman da Coen Kardeşler tadı alabilirsiniz. Filmin adından beklenilenin çok dışında bir senaryo ve performans. Filmdeki ayrıntılara dikkat etmek, görüntülerden oluşan fotoğraf karelerinin tadını çıkarmak, müthiş müziklerini keyifle dinlemek filmden alacağınız seyir zevkini de katlayacaktır. Aşağıdan filmin fragmanını izleyebilir ve müziklerini dinleyebilirsiniz. 

PUAN:
(7.9)==>  "★★★★★★★★★☆" ✍ IMDb:(8.0)
FRAGMAN

FİLM MÜZİKLERİ






0 yorum:

Yorum Gönder

Newer Posts Older Posts

Paylaşım Butonları

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...