21 Mart 2012 Çarşamba

Entelköy Efeköy'e Karşı: Toplumsal Çelişkiler

Bir yanda küreselleşmenin de büyük katkısı ile kendi benliğinden, kültürel, geleneksel, tarihi figürlerinden uzaklaşan, kurtuluşu kendilerini köleliğe sürükleyecek oluşumlarda arayan aslında asıl çözümün kendi benliklerinin yeniden kazanılması olduğunun farkına varamayan köylüler, diğer yanda ise metropol hayatının içerisinde dünyaya gözlerini açan, bu ortamda yoğrulan, iletişimin kültürel dillerin farkına varamayan, zamanla kendilerini boğmaya başlayan şehirlerin keşmekeş, inorganik yaşam koşullarından sıkılıp ekolojik yaşama büyük özlem ve istek duyan enteller. Sosyolojik bir mesele Entelköy Efeköy'e Karşı filmi. Ve bu filmin ustalıkla yaptığı vurgular insanı düşünmeye kendi hayatını sorgulamaya itiyor.


Bu filmi nasıl sorgulamak lazım neresinden tutmak lazım tam olarak bilemiyorum. Ancak şu gerçek ki film toplumsal meselelere hem de bir an önce farkına varılması gereken meselelere el atıyor. Kara mizahı kullanarak işlediği meseleleri bir bir anlatmak gerek aslında. Ancak şu da bir gerçek ki her bir meselenin tartışılması uzun ve derin muhabbetler içine sokacaktır insanları. Bu açıdan bu film konuları kısa yoldan görsel olarak irdeleyip ne olması gerektiğine dair büyük ipuçları sunuyor izleyiciye.


İki tarafla karşı karşıyayız. Birbirlerinin oluştuğu ortamlara adapte olmaya çalışan iki taraf. Kendi benliklerinin dışında hayat yaşamaya çalışan iki taraf. Tabi ki iki tarafında kendine göre haklı yanları var. Ancak hatalar, eleştirilecek yanlar çok daha fazla. Büyük kentlerde değerini yıllar geçtikçe daha da artıran bir ekolojik hayat var. Bir yanda da köylünün global yaşamın köylere kadar etki etmesiyle beraber tembelleşen, hazıra konmaya alışan, doğallığın değil doğal olmayanın peşinden koşan insanlara dönüşmesi var.


Film Ege Bölgesinin köylerinden birinde geçiyor. Ekolojik hayatı destekleyen bir grup şehir yaşamından uzaklaşmak için bu köye gelir. Ve köylünün yoğun ilgisiyle karşılaşır. Entel olarak nitelenen bu grubun amacı buraya yerleşip doğal şekilde yaşamlarını sürdürmek tarihi ayakta tutmaktır. Bir yandan da bu şekilde turizmin gelişmesini sağlayarak gelir elde etmektir. Diğer yanda köylüler doğal koşulların içerisinde doğal yaşamdan uzaklaşmışlar paraya hasret bir şekilde günlerini çalışmadan geçirmektedirler. Enteller köye yerleştikten bir süre sonra köye termik santral kurulacağı haberi yayılır ve film burada başlar. Bir yanda köylünün böyle bir fırsat karşısında istekliliği diğer yanda ekolojik yaşamı destekleyen entellerin bu duruma olan tepkisi. Toplumsal olarak birbirimizi tanımayışımız, hoşgörünün kayboluşu, ön yargıların çok rahat bir şekilde etrafa savrulması, öz benliğin korunmasının önemi, sorunlar karşısında yanı başımızda duran çözümleri uzaklarda aramak üzerine derinlemesine bir Yüksel Aksu muhabbeti.

Film oyunculuk bakımında büyük vaatler sunmasa da renkli karakterleri, renkli oyuncuları ile dikkat çekiyor. Bulutsuzluk Özlemi'de enteller safında filme katkıda bulunuyor. Aslında organik yaşam peşinde koşanların hikayesi organik oyunculukla sergileniyor. Amatör oyuncular fazlası ile kullanılıyor aralarına profesyonel oyuncular yerleştirilerek. Filmde oldukça doğal kalıyor bu noktada. Yaşanan hayatlar günümüz köylüsünün birebir yansıması adeta. Paranın ise her zaman aklını kullananlardan yana olduğunu görüyoruz. Filmin kıssadan hissesi filmin sonunda hoşgörü olarak özetlense de filmin anlattıklarının bundan ibaret olmadığı da kesin. Kendi cevherlerimizi kullanamamanın, kendimize ait olmayan hayatları yaşamaya çalışmamızın trajedisi naklediliyor.


Entelköy Efeköy'e Karşı komedi filminden öte toplumsal meselelere açılan bir perspektif. Kahkahalarla gülünebilecek bir film değil kesinlikle. Yer yer komediye rastlanan filmde daha çok yüzünüze vurulan gerçekler var. Bu konuda da kendisini çerezlik filmlerden ayırıyor. Karakterli bir film haline sokuyor. Bir şaheser olmasa da karşımızda örneklerinin azlığı, verdiği mesajlar, yarattığı farklılık ile izlenmesi gereken filmlerden olarak görülebilir. Çekimler, sinema tekniği ne kadar çok iyi olmasa da konu olarak sizi tatmin edebilecek yapıya sahip bir film ile karşı karşıyayız. 

PUAN:
(7.0)==>"★★★★★★★☆☆☆" IMDb:(6.9)
FRAGMAN

0 yorum:

Yorum Gönder

Newer Posts Older Posts

Paylaşım Butonları

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...