10 Şubat 2012 Cuma

Ermeni İsyanı 1894-1920 : Objektif Tarihçi Gözüyle


Amerikalı yönetmen Marty Callaghan tarafından çekilen Ermeni isyanı belgeseli geçen yıl ABD kongresinde gündeme gelmesine rağmen bir türlü ekranlara yansıtılamayınca araya Türk Tarihi Kurumu girmiş ve birçok farklı ülkeden yabancı tarihçinin bu işe el atarak olayı objektif bakış açısıyla değerlendirdikleri bu belgeseli satın almış ve sitesinde yayınlamaya başlamış. Bende bunu görünce paylaşmak istedim. Belgeselin içeriğine göz atacak olursak.


Osmanlı İmparatorluğu içerisinde birçok millet barındıran büyük bir oluşumdu. Bu milletlerden biride Ermenilerdi. Dünya üzerinde gelişen siyasi akımlar ve Osmanlı'nın bu süreçte kan kaybetmeye başlaması isyanları artırmaya olanak tanıdı. Bir takım kötü emelleri olan gruplar kışkırtılmaya müsait milletleri Osmanlı ya karşı yürüterek parçalamayı ve oradan pay almayı düşünüyorlardı. Bu da tarihte binlerce masum insanın ölümüne sebebiyet verdi. Ermeni meselesinin de bir katliamdan çok kışkırtma, o günkü şartların getirdiği sorunlar sonucu Müslüman, Türk, Kürt, Ermeni birçok kişinin yaşamına son verdiği bu olayın sadece Ermenilere has bir durum olmadığı aşikar.


Belgeselde de 1900'lü yılların ilk çeyreğinde meydana gelen bugün de hala Türkiye'nin başını ağrıtan Ermeni meselesinin derinine iniliyor ve gerçekler objektif bir bakış açısıyla yansıtılıyor. Özellikle farklı milletlerden tarihçilerin bir araya gelerek böyle bir çalışma yapması önemli bir durum. Şu da bir gerçek ki tüm dünyada demokrasi diye bağıran birçok devletin kendi çıkarları doğrultusunda demokrasi filan tanımadığını görüyoruz. Son yıllarda tarihi tarihçilere değil meclislere, senatolara bırakan uluslararası siyaset önderleri kendi kafalarına göre tarihi oluşturma çabaları tepki görmekte. Bu belgesel de bunlara nispeten önemli bir çalışma. Ama gelin görün ki 2006 yılında yapılan bu çalışma Ermeni lobisi sebebiyle bir türlü ABD'de yayına girememiş ve sonunda Türk Tarih Kurumu satın alıp yayına sokmuş bizim de bu çalışmayı tanıtmamız icap ediyor. Aşağıdan belgeseli izleyebilirsiniz.

 Belgesel


0 yorum:

Yorum Gönder

Newer Posts Older Posts

Paylaşım Butonları

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...