12 Mart 2012 Pazartesi

Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak : Herkes Değişebilir

Kültürel değişimin, farklılıkların, ön yargıların kesiştiği noktada her şeyin daha sarpa sarması. Hakkında hemen hemen hiçbir şey bilmediğiniz bir ülke, tek bildiğiniz ufak not kağıdında yazılı birkaç cümle. Sizi karşılayan aksi bir insan üstüne sizinle ilgili büyük yanlış anlaşılmalar serisi. Bir türkün İtalya topraklarında yaşadığı ufak çaplı macerası Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak.

İsmail Hacıoğlu ve Claudia Cardinale'in başrollerini üstlendiği film bir türkün İtalya'ya yaptığı yolculuk sonrası yaşadıklarını anlatıyor. Ekin Türkiye'de İtalya'ya şarap ticareti yapan bir ailenin çocuğudur. Ve bir gün yolu dil öğrenmek için İtalya'ya düşer. Bildiği basmakalıp bir iki cümleden ibarettir. İtalyanca namına bilgisi neredeyse sıfırdır. Bu onun anlaşılmasını zorlaştırmakta, üstüne isminin getirdiği karmaşa biraz daha sıkıntıya sokmaktadır. İtalya'da konaklayacağı yerde de pek hoş karşılanmaz. Aksi yaşlı Enrica geçmişinin getirdiği bazı sınırlamalar ile yaşamaya alışmıştır. Ta ki Ekin gelene kadar. Onunla da bir süre anlaşmakta zorluk çekselerde gelişen olaylar onların daha yakın olmasını sağlayacaktır. Bu andan itibaren de Enrica Ekin'e hem İtalyanca öğretmeye hemde onun yaşam tarzını, dış görüntüsünü değiştirmesine yardımcı olmuştur. Tabi bunların sebebi de bir İtalyan güzeldir. Konu tamamen bu tekst üzerine kurulu olarak devam eder.


Konunun klişe yapısını kurtaran bazı detaylar filmi izlenebilir hatta zaman zaman bazı sahneler ile sevilen hale getirilebilir kılıyor. Ancak bundan ötesine geçmekte de zorlanıyor. Aslına bakılırsa bu tarz ağırlıklı romantik komedi, birazda dram konulu filmlerde çok fazla aranan şey olmuyor bundan ötesi. Ancak şu da bir gerçek ki bundan ötesine geçebilen filmler efsane filmler arasında yer alıyor. Filme dönecek olursak dil bilmemenin zorluğunu oldukça güzel anlatan yapım bir yandan da dil öğrenmenin güzelliklerini hissettiriyor. Öyle ki sizi de bu tip filmleri izlerken bir dil öğrenme isteği sarması muhtemel.

Değişim filmin odak noktası olan kavram olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki en çarpıcı repliklerden birisi Ekin'in "Herkes değişebilir." cümlesi oluyor. Özellikle beklentinin düşük olduğu bir insanın bunu başarması bunu daha da anlamlı kılıyor. Filmde bu tatları yeteri kadar alabiliyorsunuz. Ancak gözünüze batan yan rollerde de olmuyor değil. Ana karakterlerin inanılmaz olmasa da yeterli performansı gösterdiği yapım yardımcı rollerde sınıfta kalıyor. Çok yapay olarak hissediyorsunuz karakterleri. Bu film yönetmenin de ilk filmi olması açısından çok eleştirilmeyecek durum olsa da oyunculara yönetmenin de çok şey katabileceğini düşünürsek ve yönetmenin fark yaratmak konusunda bir fırsatı olduğunu düşünürsek bunu yeterince kullanamıyor gibi bir durum söz konusu.

Ekin ve Enrica sahneleri genel olarak filmde en çok zirve yapan sahneler olarak yer alıyor. Film iddiasız özgün olmayan konusu ile en başta eksi puan ile başlasa da film bittiğinde özellikle sıcak ve yer yer komik, bir miktarda hüzün yaşattığına göre kendini bir şekilde izlenebilir filmler arasına sokuyor.

Ekin'in İtalya güzel uğruna biraz daha hırsla İtalya'ya uyum sağlaması ama bir yandan da o içinde ki Türk'ün hiç dışarı çıkmaması güzel yansıyor gözlere. Bir insanın diğerlerini şaşırtma arzusu ve bunun için yaptıkları, düştüğü durumlar, yaşadığı süreç içerisinde oluşan sonuç izleyici tatmin ediyor. Yine de Türk İtalyan oyuncular ile daha başarılı yapım ortaya çıkarılabilirdi diye düşünmeden de edemiyoruz. Ve kesinlikle filmin italyanca diyalogları altyazılı izlenmeli çünkü filme en çok tat veren sahneler bu sahneler ve dublaj filmi mahvedecektir.

PUAN:
(6.2) ==>  "★★★★★★☆  ☆"IMDb:(6.8)
FRAGMAN 

0 yorum:

Yorum Gönder

Newer Posts Older Posts

Paylaşım Butonları

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...